Cardioide Sub Array : A Smal Footprint   Leave a comment

Download dit artikel word 2007

Download dit artikel word 2003

De CSA cardioide Sub Array (volgens velen uitgedacht door de Firma D&B)

De end fired line is een mooi principe maar neemt wel behoorlijk wat plaats in . Wat nou als je wel een cardioide set-up wilt maken maar er is gewoon niet genoeg ruimte om dit te bouwen . Hier is een redelijk simpele oplossing voor . De oplossing is een stack van 3 subs waarvan de middelste naar achteren gericht staat t.o.v. de onderste en de bovenste sub .

csa d&b map

Ik ga wederom veel gebruik maken van MAP on LINE van Meyersound en het RBV2_9 programma zoals gebruikt in de End fired line simulaties . Voor deze set-up heb je 3 versterker kanalen en 1 delay nodig op de middelste sub (waarschijnlijk moeten in combinatie met een mid-hoog systeem alle subs gedelayed worden dus houdt a.u.b. rekening met 2 delays voor het sub) .

CSA d&b rbv all subs no proc.

De impuls respons van de onderste en de bovenste sub “meet” (simuleer) ik eerst aan de achterkant en ook die van de middelste sub . Omdat ik aan de achterkant van de stack het laag wil cancellen moet ik nu eerst zorgen dat het daar exact in fase staat .

Aan de linkerkant van het beeld zie je een keuze menu betreffende de weergave van het fase display . In dit geval ga ik kiezen voor de 0° tot 360° optie i.p.v. het bovenstaande display wat van -180° tot 180° weer geeft . Dit maakt het wat overzichtelijker .

CSA d&b rbv all subs no proc. 0 360

Dit is dezelfde informatie als de afbeelding op de vorige pagina alleen is het fase display van -180° tot 180° naar 0° tot 360° gezet .

CSA d&b rbv all subs 0 360 3,2 ms

Ik ga er nu voor zorgen dat de rode lijn (de middelste sub) dezelfde curve krijgt als de blauwe lijn (de onderste en bovenste subs) . De delay tijd die hier voor nodig bleek te zijn is 3,2ms . Dit heb ik gevonden door verschillende delay tijden in te voeren en te kijken wat er gebeurde met het fase display van de rode lijn . Bij een delay tijd van 3,2ms lagen ze precies over elkaar heen en door dat de fase van alle 3 de subs precies gelijk was/is zie je dat het spl level omhoog schiet in de frequentie respons (de zwart lijn) boven .

CSA d&b rbv all subs 0 360 3,2 ms pol inv

In de vorige afbeelding stond het geluid dus exact in fase en trad er optelling plaats maar dit was wel achter de stack . Daar het publiek meestal voor de stack staat (hoop ik ten minste) moet dus de polariteit omgedraaid worden op de middelste sub (de rode lijn in dit geval) . Door dit te doen cancelled het geluid nu aan de achterkant en telt het op aan de voorkant .

CSA d&b rbv all subs 0 360 3,2 ms pol inv result

Je ziet dat het resultaat in amplitude een behoorlijk stuk omlaag is gegaan t.o.v. de losse respons van de 3 subs gezien het amplitude verschil in de respons grafiek .

Als je dit dus in MAP on LINE invoert krijg je dus de volgende predicties

CSA d&b rbv all subs 0 360 3,2 ms pol inv map 40Hz  40Hzstack 3 subs 40Hz

CSA d&b rbv all subs 0 360 3,2 ms pol inv map 50Hz  50 Hz stack 3 subs 50Hz

CSA d&b rbv all subs 0 360 3,2 ms pol inv map 63Hz  63 Hz stack 3 subs 63Hz

CSA d&b rbv all subs 0 360 3,2 ms pol inv map 80Hz  80 Hz stack 3 subs 80Hz

CSA d&b rbv all subs 0 360 3,2 ms pol inv map 100Hz  100 Hz stack 3 subs 100Hz

CSA d&b rbv all subs 0 360 3,2 ms pol inv map 125Hz  125 Hzstack 3 subs 125Hz

En hier een real life meting . Voor deze meting heb ik soundweb BLU 80 units gebruikt , SIM3 , 2 DPA 4007 sim microfoons en 3 sound projects subs 15”. Na het stacken van de subs waarvan de middelste sub dus naar achteren gericht heb ik eerst aan de achterkant van de subs gemeten .

CSA real life sub 1 en 2 Back mic sdv

De zwarte lijn zijn de onderste en de bovenste sub de oranje lijn is de middelste sub .

CSA real life sub 1 en 2 Back mic synq s2 naar s1 sdv

Hier zie je dat de middelste sub (oranje) in fase is gezet met de onderste en bovenste sub (zwart) .

CSA real life sub 1 en 2 Back mic s2 pol rev sdv

Daarna de polariteit gedraaid van de middelste sub zodat hij aan de achterkant van de stack 180° uit fase staat met de andere 2 subs (let op dit is nog steeds aan de achterkant van de stack gemeten). Aan de voorkant staat hij dus nu in fase .

CSA real life sub 1 en 2 result fr.mic sdv

En dit is het resultaat van alle 3 de subs aan de voorkant . Doordat ze hier in fase staan tellen ze 6 db op . De zwarte lijn zijn wederom de onderste en de bovenste sub .

Je ziet dus ook dat de meeting in het echt er een stuk grilliger uit ziet dan de computer simulaties . Ik heb hier ook geen smoothing gebuikt om het mooier te maken dan dat het is .

Met vriendelijke groeten Timo Beckman

Posted 06/04/2010 by timobeckmangeluid in Dutch

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: